Na talerz pełen witaminowych rozmaitości mogą liczyć dzieci korzystające z zajęć w świetlicach socjoterapeutycznych i parafialnych, centrum młodzieży i dzieci oraz podopiecznych Pedagogów Ulicy.

– Młodzi ludzie, którzy jedzą zbilansowane posiłki, mniej chorują, lepiej się uczą i łatwiej utrzymać im prawidłową wagę. Odpowiednia dieta to podstawa – mówi Anna Lis z radomskiej Caritas. – Program ma promować zdrowe nawyki żywieniowe. W menu pojawią się kanapki, owoce, sałatki, soki i desery. I tym razem wyeliminowane zostaną między innymi słodycze. Wszystkie dania przygotowane będą wspólnie z rówieśnikami, rodzicami i pracownikami świetlic – dodaje.

Dzieci przygotowują posiłki z listy produktów przygotowanej przez Instytut Żywienia. – – Są to tylko bardzo zdrowe produkty, nie zawierające cukru i tłuszczy, np. “czarny makaron”, mąka kukurydziana, ale także owoce, których dzieci nie znały dotąd: melony awokado, kiełki czy roszpunka – mówi Anna Lis.

Na realizację programu Kulczyk Foundation przekazał w sumie 160 tys. zł. Dzieci dostały kolorowe tacki pod talerze, a świetlice zakupiły krzesła i stoliki, lodówkę, zastawy obiadowe oraz niezbędny do przygotowywania posiłków sprzęt AGD.

Dzieci nie tylko jedzą zdrowe i pożywne obiady i podwieczorki, ale uczą się je przygotowywać, poznają zasady zdrowego żywienia, sztuki nakrywania do stołu, posługiwania się sztućcami czy odpowiedniej pozycji podczas spożywania posiłku.

Akcja „Żółty talerz” będzie prowadzona do końca sierpnia 2019 roku w świetlicach i szkolnych stołówkach.

„Żółty talerz” to program ogólnopolski, który potrwa rok. W Radomiu objęto nim 205 dzieci, a w całym kraju ok. pięciu tysięcy podopiecznych świetlic i stołówek.

 

Źródło: Monika Nowakowska / Radio Plus

Skip to content