Tematem przewodnim warsztatów z zakresu zdrowego żywienia, była „Dieta planetarna – jak zmienić jadłospis”. Wykłady prowadzone były przez Panią dr hab. Joanne Myszkowską – Ryciak, jednego z ekspertów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zaś część praktyczna, odbyła się pod okiem Pani Katarzyny Bosackiej – dziennikarki prasowej i telewizyjnej, propagatorki zdrowego żywienia i świadomości konsumenckiej oraz prowadzącej kultowy program „Wiem, co jem i wiem, co kupuje”.
To już kolejne takie szkolenie, w ramach prowadzonego, między innymi w Bajce, Programu Żółty Talerz. Te warsztaty, to skarbnica wiedzy. Wykłady prowadzone są w sposób ciekawy, z różnej perspektywy, a dzięki temu pochłaniają w 100%. Część praktyczna, czyli wspólne gotowanie, to nie tylko dopełnienie całości, ale to nowe umiejętności, rozmowy oraz wymiana doświadczeń, pomiędzy osobami pracującymi w klubach, świetlicach, warsztatach, czy domach dziecka. Te nowinki, pomysły, oraz przekazaną wiedzę wykorzystujemy z wielką satysfakcją w naszej codziennej pracy, z najbardziej wymagającym – młodym człowiekiem.
Paulina Zalewska