Umiejętności i nawyki związane ze zdrowym stylem życia kształtują się we wczesnym okresie życia. Dla osób bezdomnych charakterystyczna jest rezygnacja z własnych potrzeb, czyli godzenie się z odbieranymi udogodnieniami, coraz bardziej podstawowymi: najpierw telewizor, potem prąd, następnie mieszkanie. Rezygnacja z higieny też podporządkowana jest temu mechanizmowi. Wielu osobom jest także na rękę wyglądanie na osobę zaniedbaną i potrzebującą pomocy, albowiem ułatwia to żebranie. Obszarpane, brudne ubranie pomaga wzbudzać litość, a poza tym osoba zaczepiona jak najprędzej chce się takiego żebrzącego pozbyć i daje mu drobne.
Opracowany program przez streetworkerów ,zachęcić ma bezdomnych do dbania o własne zdrowie szczególnie w zakresie higieny osobistej.
W związku doświadczeniem w instytucjach w których towarzyszymy naszym podopiecznym (szpitale, urzędy)-dezaprobatą z jaką spotykaliśmy się wśród ludzi w miejscach publicznych z powodu brudnych podopiecznych rok temu zorganizowaliśmy pierwsze warsztaty higieny osobistej.
Od tego czasu biorąc pod skrzydła podopiecznego, który potrzebuje wizyty lekarskiej, wyrobić dowód osobisty, zarejestrować się w PUP najpierw zapraszamy go do placówki przy ul. Zagłoby 3 , gdzie taka osoba korzysta z prysznica, golenia, strzyżenia .
Ta pomoc jest udzielana bezdomnym cały rok, cieszy się ona dużym powodzeniem. Mamy nawet kilka stałych osób, które systematycznie przychodzą kąpać się raz w tygodniu w wyznaczony dzień. Ze względu te potrzeby właśnie zakończyła się zbiórka artykułów chemicznych (mydła, szampony, pasty i szczoteczki do zębów ręczniki itd ).
Produkty zebrane w zbiórce posłużą zarówno podczas warsztatów jak i podczas całego roku. Warsztaty pozwolą na zmotywowanie kolejnej grupy osób bezdomnych do dbania o higienę osobistą i powiększenia grona osób systematycznie dbających o higienę. Warto powiedzieć o korzyściach płynących z warsztatów:
– będą nimi schludni bezdomni w autobusach, przychodniach i u lekarzy
-bezdomni bez większych otarć i ran na ciele
-wreszcie bezdomni, którzy nie będą czuli się odtrącani przez społeczeństwo
Pamiętajmy, że zadbanie o higienę osobistą to jest tak naprawdę jeden z pierwszych kroków zmierzających do wychodzenia z bezdomności.
Czystość sprawi, że ci ludzie będą chcieli iść do lekarza, wyrobić dokumenty, zgłosić się do placówki i pewnego dnia być może podjąć pracę. Są to działania długofalowe, ale dzięki waszej pomocy, przyniesieniu jednego ręcznika macie możliwość uczestniczyć w procesie poprawy sytuacji osób potrzebujących.

INFORMACJE OGÓLNE : Warsztaty obejmują okres 2 tygodni od 1-12 kwietnia. W warsztatach weźmie udział co najmniej 5 osób bezdomnych.

Źródło: Streetworkerzy Caritas Diecezji Radomskiej