W dniu 23 czerwca br. w Nadleśnictwie Marcule odbył się już po raz VIII Festiwal Piosenki Turystycznej dla Osób Niepełnosprawnych pod nazwą „Na góralską nutę” zorganizowany przez Naszą Placówkę.

Podczas Festiwalu towarzyszyli nam Warsztaty Terapii Zajęciowej z Pionek, Dom Pomocy Społecznej z Krzyżanowic, Dom Pomocy Społecznej z Wierzbicy, Środowiskowy Dom Samopomocy z Podkońc, Środowiskowy Dom Samopomocy z Jedlanki , Dom Pomocy Społecznej z Jedlanki oraz Dom Matki i Dziecka z Jasieńca Iłżeckiego Dolnego.
Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej ks. Robert Kowalski, Dyrektor MGOPS w Iłży Pani Irena Michałek i Pan Andrzej Pałka. Po oficjalnym powitaniu przybyłych gości przez p. Kierownik Barbarę Rosiewicz rozpoczął się konkurs na najlepiej zaprezentowaną piosenkę góralską w dwóch kategoriach : solista i zespół. W rolę prowadzących oraz Kwicoła i Pyzdry wcielili się uczestnicy z naszej placówki. Wszyscy bawili nas świetnie, dobrym dowcipem, muzyką, fantastyczną choreografią. Jury mieli nie lada orzech do zgryzienia, gdyż wszystkie występy były na bardzo wysokim poziomie. Ale jak to bywa w każdym konkursie należało wyłonić zwycięzcę, w kategorii solista: I miejsce: Mariusz Żuromski- DPS Wierzbica, II miejsce: Bartłomiej Dudzik – DMiDz Jasieniec Iłżecki Dolny, III miejsce: Monika Jakubowska – DPS Krzyżanowice, natomiast w kategorii zespół I miejsce – WTZ Jedlana Stara, II miejsce – DPS Wierzbica oraz III miejsce ŚDS Jedlanka. Pozostali uczestnicy konkursu zostali wyróżnieni, gdyż u nas nikt nie przegrywa. Jako organizatorzy Festiwalu cieszymy się, że po raz VIII mogliśmy wspólnie pobiesiadować, tym razem w góralskim klimacie. Dziękujemy wszystkim przybyłym gościom za współudział, bo bez nich Festiwal nie mógłby się odbyć.
Również dziękujemy tym wszystkim, którzy przyczynili się do współpracy, do przygotowania posiłku, wsparli nas pod względem finansowym i dobrym słowem, a także poświęcili swój cenny czas na bycie z nami podczas trwania Festiwalu.
Mamy nadzieję, że za rok znów spotkamy się w Nadleśnictwie Marcule, aby po raz IX bawić się podczas Festiwalu Piosenki Turystycznej dla Osób Niepełnosprawnych, a pod jaką nazwą to będzie niespodzianka.

źródło: WTZ Jedlanka Stara