A dla Caritas Diecezji Radomskiej po prostu święto. Gościliśmy na zaproszenie ks. Roberta Kowalskiego i ks. Damiana Drabikowskiego; Dyrektora Caritas Polska Ks. Marcina Iżyckiego. Trudno nazwać, że gościliśmy po prostu był z nami w roboczy, zwykły dzień.  Na początku „Bajka”,   a tam remont.  Kartony, folie, farby, bo ściany do malowania i elektrycy, którzy wykonywali swoje obowiązki. Jednak zajęcia z dziećmi odbywały się zgodnie  planem.

Kolejna placówka to Schronisko dla Bezdomnych na Zagłoby w Radomiu. Rozmowy z podopiecznymi, którzy w wyniku swoich tragedii życiowych znaleźli się w tym miejscu.  Słowa wsparcia i otuchy dla mieszkańców i podopiecznych, miłe spotkanie.
I wyruszyli , Dyrektorzy Caritas Radomskiej Ks. Robert i Ks. Damian z ks. Marcinem w diecezję. Pierwsza zamiejscowa placówka to Dom Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim, niestety większość dzieci wówczas przebywała w szkole, ale tych kilkoro  spotkało się z Ks. Dyrektorem na krótką rozmowę.  Zwiedził placówkę oraz rozmawiał z Panią Dyrektor Beatą Jędrą i pracownikami o zasadach funkcjonowania Domu Dziecka i problemach, bolączkach.

Kolei na niepełnosprawnych, bo tymi osobami również opiekuje się nasza Caritas, prowadząc m.in. Warsztaty Terapii Zajęciowej w Jedlance Starej. Uczestnicy bardzo lubią gości, więc byli  zadowoleni, że księża ich odwiedzili. Jedną z  pracowni jest kulinarna, a tego dnia uczestnicy przygotowali  Żurek, którym poczęstowali księży. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowę  z  opiekunami jak   i podopiecznymi. Pani Kierownik Basia,  pochwaliła się również innymi pracowniami.

Niestety czas gonił, a tu jeszcze wiele agent do odwiedzenia.
Ośrodek Wsparcia dla Ofiar Przemocy, Ośrodek Adopcyjny, Magazyn, Wypożyczalnia, Świetlica, Jadłodajnia i Centrala, ale na szczęście wszystko w jednym miejscu ul. Kościelna w Radomiu.

Imponujący magazyn i wypożyczalnia, co prawda remont trwa, ale już wiele zrobione.
Ośrodek Adopcyjny i Świetlica to nowo wyremontowany budynek  wg obowiązujących standardów.
Chwila zatrzymania na rozmowę z pracownikami o potrzebie takich jednostek, które służą rodzinom.  Rodzinom nie mogącym mieć własnych dzieci, ale pragnącym pokochać dziecko/dzieci, które nie mają rodziców lub mają takich, którzy nie są wstanie ich wychowywać-kochać.

Jeszcze zajrzenie do jadłodajni, bo właśnie jest wydawanie posiłku. Pani Stasia, która od  ponad ćwierć wieku rozdaje zupę i zna prawie wszystkich korzystających. Wiek życia i staż w jadłodajni  szczerze  podziwiał i gratulował ks. Iżycki.
A w centrali jak to w biurze, wszyscy nad dokumentami, coś  piszą, coś liczą. Tzw. „Server” Caritasu. Interesanci na korytarzu, bo akcja rozliczania Pit-ów  w pełni, poza tym ktoś chce właśnie wypożyczyć łóżko, inny kule.  Dzień powszedni.
Oczywiście nie omieszkaliśmy wykorzystać obecności Ks. Marcina Iżyckiego Dyrektora Caritas Polska, który wraz z księżmi Dyrektorami Caritas Radomskiej odprawili Mszę św. w intencji pracowników, wolontariuszy i podopiecznych w naszej kaplicy. Uczestniczyły również dzieci ze świetlicy z S. Małgorzatą.  Gitara i śpiew dodały uroczystości tej Mszy Św. i prezenty, wyrób własny, okolicznościowy, wielkanocny akcent.

I żeby było jak w książkach piszą – Pamiątkowa Fotografia.
Zakończenie wizyty ks. Dyrektora Caritas Polska,  w naszej diecezji to spotkanie z J.E. Ks. Biskupem Henrykiem  Tomasikiem.
Bardzo dziękujemy Ks. Marcinowi za to spotkanie i złożoną obietnicę, że nie jest to ostatnie i na pewno nas odwiedzi.

Szkoda, że tak krótko.
Do zobaczenia;