Po części teoretycznej, nie mogło zabraknąć praktyki. Pod okiem zawodowego Szefa Kuchni Inessy Kim, nie tylko udało się stworzyć pyszne dania, ale także posmakować nowych produktów, przypraw, a przy okazji wymieniliśmy doświadczenia jak gotować nie tylko smacznie ale i zdrowo.

Zdecydowanie było to ciekawe, kreatywne i pełne wiedzy i smaków spotkanie.

Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci. Został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie.