Projekty organizowane są w ramach ogólnopolskich działań Caritas Polska „Pomoc dla seniora”. To akcja pomocowa Caritas zainicjowana w odpowiedzi na zagrożenie koronawirusem. Zauważając, że na zakażenia szczególnie narażone są osoby starsze, stanowiące dużą grupę podopiecznych organizacji, organizacja postanowiła wesprzeć osoby starsze w czasie zagrożenia epidemiologicznego.

W ramach projektów „Seniorze, jesteś piękny” i „Przeżyj to nie sam” podejmowane będą działania aktywizujące i wspierające seniorów w różnych dziedzinach życia. – Będziemy czcić i wspominać wielkich Polaków – św. Jana Pawła II i kard. Stefana Wyszyńskiego, zorganizujemy spotkania informacyjne – jak nie dać się oszukać “na COVID”. Nie zabraknie również rozrywek. W planach są spotkania z trenerem personalnym, dotrzemy również do osób, które nigdy – z przyczyn finansowych – nigdy nie były u kosmetyczki czy fryzjera i zabierzemy je tam – wymienia sekretarz Caritas Diecezji Radomskiej Anna Lis.

Pomocą objęci będą przede wszystkim beneficjenci karty „Na codzienne zakupy”, czyli najbardziej potrzebujący podopieczni radomskiej Caritas, jednak w spotkaniach dla seniorów będą mogły brać udział osoby, które czują potrzebę spotkania się z drugim człowiekiem – mimo pandemii. Spotkania będą odbywały się w większości w parafiach i organizowane będą przez parafialne zespoły Caritas. – Chcemy dotrzeć do osób, które mają lęki czy problemy z wyjściem z domu, oczywiście wszystko odbywać się będzie w reżimie sanitarnym – uspokaja Ana Lis.

Działania realizowane będą we współpracy z Caritas Polska.

Tekst: Weronika Chochoł / Radio Plus Radom