Caritas Diecezji Radomskiej uruchomiła w Paradyżu filię wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego. Wypożyczalnia działa w budynku przy ul. Przedborskiej 31 codziennie od poniedziałku do piątku. Jaki sprzęt można tu wypożyczyć, wyjaśnia ks. Robert Kowalski, dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

Sprzęt wypożyczany jest bezpłatnie, ale za zwrotną kaucją. Wszystko po to, by mógł on posłużyć jak najdłużej wielu potrzebującym. Wypożyczalnię udało się otworzyć dzięki unijnemu projektowi „Centrum Usług Środowiskowych dla mieszkańców powiatu opoczyńskiego”. Jego wartość to ponad 10 milionów złotych, wyjaśnia starosta opoczyński Marcin Baranowski.

Pomieszczenia dla wypożyczalni udostępnia Gmina Paradyż. Realizatorem unijnego projektu jest Fundacja „Dar dla Potrzebujących”, której założycielem był m.in. poseł Robert Telus. Projekt Centrum Usług Środowiskowych to bardzo cenna inicjatywa, podkreśla parlamentarzysta.

Wypożyczalnia w Paradyżu wyposażona jest w sprzęt o łącznej wartości ok. 400 tysięcy złotych. O wyposażenie warte około 100 tysięcy wzbogaciła się również istniejąca już wypożyczalnia w Drzewicy.

Powiat Opoczyński złożył dwa wnioski o wsparcie w ramach Funduszu Dróg Samorządowych. Pierwszy wniosek dotyczy remontu dróg na odcinku Ziębów – Modrzew oraz w miejscowości Ostrów, wyjaśnia Maria Barbara Chomicz, wicestarosta opoczyński.

Drugi wniosek też dotyczy dróg zlokalizowanych na terenie gminy Opoczno na odcinku Bukowiec Opoczyński – Sobawiny.

Powiat liczy na wsparcie do 80 procent kosztów inwestycji.

24 sierpnia Powiat Opoczyński wspominał swojego patrona świętego Bartłomieja. Tego dnia władze samorządu wzięły udział we mszy świętej odprawionej w opoczyńskiej kolegiacie. – Chcieliśmy podziękować za ten miniony rok – mówi starosta Marcin Baranowski.

Po nabożeństwie w budynku starostwa odbyła się powiatowa sesja. Podczas obrad podsumowany został pierwszy etap rozbudowy i przebudowy Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych w Drzewicy. – Nowy budynek jest wyposażony w 48 pokoi mieszkalnych – wyjaśnia Agnieszka Brola, dyrektor placówki.

Podczas obrad władze powiatu dziękowały także wszystkim osobom, firmom i instytucjom za dotychczasową pomoc w walce z koronawirusem. To również dzięki ich zaangażowaniu obecnie w powiecie opoczyńskim jest stabilna sytuacja epidemiczna. – Ale koronawirus istnieje dalej, dlatego apeluję do mieszkańców o zachowywanie dystansu i noszenie maseczek – mówi Marianna Rożej, dyrektor sanepidu w Opocznie.

Tekst: Marcin Prejs / Radio Plus Radom