„Pola Nadziei” to międzynarodowa akcja mająca na celu pomoc osobom chorym na raka. W Niedzielę Palmową 5.04.2020r wolontariusze SKC po mszach św. z puszkami, żonkilami i żółtymi balonami będą czekali na ludzi, którym nie jest obojętny los osób chorych.

To właśnie ta akcja ma nam przypominać o ludziach cierpiących, oczekujących naszej opieki i wsparcia w trudnym dla nich okresie. Chcemy by również w naszej Diecezji akcja ta połączyła ludzi młodych i aktywnych z chorymi na ciężkie choroby. Dzięki tej akcji chcemy pokazać zarówno dzieciom, młodzieży a także ludziom dorosłym jak ważna jest pomoc osobom chorym. Jest to kampania mająca na celu propagowanie idei wolontariatu, bezinteresownej pomocy nieuleczalnie chorym oraz ich rodzinom. Podobnie jak w latach poprzednich za zebrane pieniądze zostanie zakupiony sprzęt do wypożyczalni Caritas. Na niedzielną kwestę mamy ponad 10 tyś żonkili, które są symbolem nadziei i łączności z chorymi.