Rycerze Kolumba z Suchedniowa i Caritas Diecezji Radomskiej zapraszają do udziału w koncercie charytatywnym na rzecz rodziny z Pomorza, której dom został zniszczony podczas sierpniowych nawałnic. Gościem specjalnym koncertu będzie Ryszard Rynkowski.

Wieczór uświetnią występy znakomitych muzyków. Wystąpią Ryszard Rynkowski oraz Anna Hamela i zespół Old Marinners. Zaplanowana jest także aukcja. Dochód z imprezy przeznaczony zostanie na pomoc Państwu Warnke z Główczewic na Pomorzu. Ich dom został zniszczony w sierpniowych nawałnicach. Ekspertyza budowlana nakazała rozbiórkę domu, w którym mieszkała trzyosobowa rodzina – Pan Antoni razem z ciężko chorymi żoną i synem, wymagającymi kosztownego leczenia i opieki.

– Bezpośrednio po przejściu nawałnicy pan Antoni spieszył z pomocą i wraz z innymi mieszkańcami odbudowywał inne zniszczone gospodarstwa. Ofiarna pomoc, jaką niósł innym, nie zważając na swoje potrzeby, sprawia, że patrzymy na niego jako na bohatera, który teraz sam potrzebuje pomocy. – mówi Dariusz Wolniak, główny koordynator koncertu z ramienia Rycerzy Kolumba.

Koncert w sobotę, 3 lutego o godz. 16:00 w hali sportowej w Suchedniowie.

Patronat nad wydarzeniem objęli między innymi Wojewoda Świętokrzyski Agata Wojtyszek, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas, Starosta Skarżyski Jerzy Żmijewski, Burmistrz Miasta i Gminy Suchedniów Cezary Błach, Biskup Radomski Henryk Tomasik, Biskup Kielecki Jan Piotrowski. Medialnie imprezie patronuje Radio Plus Radom.

Tekst  / Radio Plus