Ten dzień w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Jedlance Starej był dniem wyjątkowym. Placówkę odwiedził bp Henryk Tomasik.

Razem z ordynariuszem przyjechali księża dyrektorzy Caritas Diecezji Radomskiej – ks. Robert Kowalski oraz ks. Damian Drabikowski.

– Ciepło, serdeczność i spokój, jakim otoczył nas znamienity gość, sprawiły, że wszyscy byli pod ogromnym wrażeniem. Uczestnicy warsztatów w podziękowaniu za wizytę śpiewali kolędy oraz złożyli dostojnemu gościowi życzenia z okazji 25. rocznicy święceń biskupich. Życzyliśmy mocy Ducha Świętego, zdrowia, siły i wytrwałości w codziennej posłudze pasterskiej – mówi Barbara Rosiewicz, kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej.

Biskup odwiedził wszystkie pracownie terapeutyczne. Obejrzał miejsca, w którym mieszkają i przebywają podopieczni oraz wykonane nich podczas zajęć prace.

– Wszyscy czuliśmy wyjątkowość i niepowtarzalność tej wizyty oraz nieopisaną radość z zaszczytu, jakiego mieliśmy okazję doświadczyć. Otrzymaliśmy błogosławieństwo Biskupa na dalszą pracę, a także obrazki upamiętniające wizytę w naszej placówce – zapewniają pracownicy WTZ.

– W imieniu całej wspólnoty Warsztatów Terapii Zajęciowej w Jedlance Starej dziękujemy bp.  Tomasikowi za spotkanie, za słowo życzeń skierowane do każdego z nas. Dziękujemy za pamięć, modlitwę, napełnienie wiarą oraz wlanie w nas nadziei i miłości, które tak bardzo są nam potrzebne w życiu codziennym – mówi pani kierownik.