“Miłosierdzie jest jedno” – już po raz 23. Caritas Polska wraz z Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia ELEOS i Diakonią Kościoła ewangelicko-augsburskiego dołączają do akcji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Świece rozprowadzanie będą od pierwszej niedzieli Adwentu, 3 grudnia.

– Świeca Caritas na przestrzeni lat stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wigilii w Polsce. Płomień każdej wigilijnej świecy daje szansę dzieciom z rodzin ubogich nie tylko materialnie – mówi ks. Robert Kowalski, dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

– Rządowa akcja “Rodzina 500+” wielu pomogła, ale u wielu rodziców i opiekunów uruchomił przekonanie, że za pieniądze można zrezygnować z usług i pomocy świetlic czy ośrodków wsparcia dziennego. Pieniądze nie zastąpią więzów rodzinnych i procesu wychowawczego. Samotność przybiera dziś nowy wymiar – dodaje.

Podczas tegorocznej akcji, Caritas chce zwrócić uwagę na problem osamotnionych, a nawet bezdomnych dzieci. – Dzieci pozostają dziećmi i popełniają dużo błędów, a nawet potrafią targnąć się na własne życie, bądź życie rówieśników. Dotyczy to również dzieci rodziców pracujących długie godziny. Zwróćmy uwagę na to zjawisko. Ponawiamy więc zaproszenie dla dzieci i apel do ich rodziców – dziecko samotne, to dziecko nieszczęśliwe. Czekamy na wszystkie w placówkach Caritas, Eleos i Diakonii – mówi ks. Robert Kowalski.

Caritas Diecezji Radomskiej chce rozprowadzić od pierwszej niedzieli Adwentu, podobnie jak w zeszłym roku, ponad 80 tys. świec. Mała kosztuje 5 zł, duże w formies stożka i kuli – 15 zł. Zebrane pieniądze przeznaczone zostaną na pomoc edukacyjną i socjoterapeutyczną, dożywianie dzieci w świetlicach, leczenie oraz letni wypoczynek. W zeszłym roku z pomocy skorzystało ponad 800 dzieci.

25 świec rozprowadzi natomiast parafia ewangelicko-augsburska w Radomiu. – Dochód z ich sprzedaży przeznaczany jest na drobne dofinansowanie paczek świątecznych dla dzieci, ale też ubogich – mówi proboszcz parafii ks. Wojciech Rudkowski.

– Mamy taki zwyczaj, że podczas spotkań adwentowych przed Świętami Bożego Narodzenia wszystkie dzieci z parafii dostają paczki. To, co jest przekazywane do Diakonii, idzie na cele, którymi się ona zajmuje, na dożywianie i organizowanie dobrego wypoczynku dla dzieci – mówi proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej.

30 świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom rozprowadzi kościół prawosławny. ELEOS włączył się w akcję po raz 18. – W tym roku zdecydowaliśmy, że nie bierzemy konkretnej kwoty za te świece. Chcemy przygotować 20 paczek dla dzieci, które uczestniczą w życiu parafialnym, albo w jakiś sposób związane są z naszą parafią. Są różnych narodowości, wśród nich dzieci ze wschodu Ukrainy. Taka wypełniona słodyczami paczka osładza im życie – wyjaśnia ks. Tomasz Rubczewski, proboszcz parafii prawosławnej w Radomiu.

W Polsce Kościół prawosławny rozprowadza 12 tys. świec, w Radomiu jest to symboliczna liczba 30.

Warto przypomnieć,że w wielu rodzinach, po Wigilii świeca ta zapalana jest na grobach najbliższych dopełniając znaczenie pustego miejsca przy stole.

Tekst  / Radio Plus