Caritas Diecezji Radomskiej podobnie jak inne Caritas diecezjalne włącza się w Akcję „Kromka chleba dla sąsiada” organizowaną przez Caritas Polska.
W dniu 19 września 2017 r. (wtorek) w godz. od 15.00 do 20.00 w sklepach „Biedronka” zostanie zorganizowana Zbiórka Żywności.
Celem zbiórki jest pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne i owocowe, herbata, kakao, słodycze itp.
Wolontariusze Caritas, w odpowiednich strojach i z wydanymi przez nas identyfikatorami, przeprowadzą Zbiórkę Żywności. Żywność można przekazywać do koszy oznakowanych plakatami.
Żywność zebrana w czasie Akcji „Kromka chleba” zostanie przeznaczona na przygotowanie paczek osobom starszym i samotnym pochodzącym z terenu Diecezji Radomskiej, które zwracają się z prośbą o pomoc do naszej Caritas. Dodatkowo w dniach 22-23.09.2017 w Galerii Słonecznej zostanie przeprowadzona zbiórka do puszek na ten cel. Zachęcamy wszystkich do włączenia się w akcję.
Więcej informacji o Zbiórce Żywności na stronie internetowej: www.kromka.caritas.pl