Podczas rozmów telefonicznych zalecam Wam regularne ćwiczenia ogólnousprawniające do wykonywania w miarę Waszych możliwości w domu, ale również ćwiczenia oddechowe. Są one bardzo ważne dla zdrowia i nie wolno o nich zapominać. Wpływają bardzo korzystnie na samopoczucie, obniżają poziom stresu, ale przede wszystkim pomagają zachować optymalną pojemność wydechową płuc. Ćwiczenia te można wykonywać w różnych pozycjach i nie wymagają wykorzystania żadnych przyborów, wystarczą ręce. Pamiętajcie, że oddech to życie! 
Poza ćwiczeniami fizycznymi i oddechowymi kluczowe dla zachowania zdrowia podczas sezonu jesienno- zimowego są odpowiednia dieta oraz nawodnienie organizmu. Nasze posiłki powinny być bogate w witaminy i mikroelementy, dlatego zachęcam Was do włączenia warzyw i owoców do codziennej diety. Bardzo ważne jest również, aby wypijać dziennie co najmniej 1,5-2 l wody. Mogą to być również herbatki ziołowe oraz soki warzywno- owocowe.
Zachęcam Was również do zamieszczania w komentarzach Waszych pomysłów zarówno na ćwiczenia oddechowe jak i koktajle warzywne i owocowe. Dla przypomnienia załączam też kilka ćwiczeń oddechowych, które zalecam Wam telefonicznie.
Ćwiczenie 1: Pozycja stojąca w lekkim rozkroku. Wykonujemy głęboki wdech nosem jednocześnie podnosząc ręce do góry, wydech ustami i opuszczamy ręce. Powtarzamy 5 razy.
Ćwiczenie 2: Pozycja stojąca w lekkim rozkroku. Ręce układamy na przeponie. Wykonujemy wdech nosem, dociskamy ręce na przeponie, wykonujemy wydech ustami. Powtarzamy 5 razy.
Ćwiczenie 3: Pozycja stojąca w lekkim rozkroku. Wykonujemy wdech nosem jednocześnie podnosząc ręce bokiem w górę, wydech ustami i jednocześnie opuszczamy ręce bokiem w dół i wykonujemy skłon w przód. Powtarzamy 5 razy.
Ćwiczenie 4: Pozycja leżąca na plecach z kolanami ugiętymi i opartymi o podłoże. Wykonujemy wdech nosem, zatrzymujemy chwilę, wypuszczamy powietrze ustami. Powtarzamy 3 razy.

Pozdrawiam serdecznie
Wlazłowska Beata specjalista ds. rehabilitacji