Dr Witold Wrodycki, zastępca dyrektora ds. lecznictwa kozienickiego szpitala powiedział, że w okresie walki z koronawirusem jest to bardzo potrzebny sprzęt. – Otrzymaliśmy ten dar od Caritas Diecezji Radomskiej. Urządzenie będzie wykorzystywane również do dezynfekcji karetek pogotowia ratunkowego – powiedział dyr. Wrodycki.

W przekazaniu urządzenia uczestniczył ks. Szymon Pikus, ekonom diecezji radomskiej, który przypomniał, że księża od wielu tygodniu są zaangażowani w niesienie pomocy dla szpitali. – Wcześniej podobny sprzęt został przekazany dla szpitali w Radomiu i Przysusze. Środki na ten cel przekazali sami księża w ramach Funduszu Pomagam, gdzie zebraliśmy ponad 200 tysięcy złotych. Wszyscy zmagamy się z koronawirusem i każda tego typu akcja jest na wagę złota – powiedział ks. Pikus.

Ks. Władysław Sarwa, dziekan kozienicki dodaje, że w okresie epidemii ważna jest solidarność międzyludzka. – Udało się nam zmobilizować, by nieść wsparcie dla personelu lekarskiego. Z budżetu parafialnego przekazaliśmy środki finansowe dla naszego szpitala, który potrzebował pomocy, jak wiele innych lecznic w kraju – powiedział ks. Sarwa.

Ks. Damian Drabikowski, zastępca dyrektora Caritas Diecezji Radomskiej powiedział, że cały czas trwa akcja „Ubierz Medyka”. – Wspomagamy szpitale, czy domy pomocy społecznej przekazując maseczki, czy środki do dezynfekcji – mówi ks. Drabikowski.

Akcja polega na zbiórce pieniędzy na zakup materiałów ochrony osobistej w tym; kombinezonów, rękawiczek czy gogli. Jednorazowe środki ochronne trafiają do pracowników szpitali i DPS-ów w terenu diecezji radomskiej. Wcześniej Caritas przekazała środki na zakup respiratorów dla kilku szpitali w regionie.

Tekst: Radosław Mizera / Radio Plus Radom