WDPD 700x350-700x350

Już XXIII raz Caritas w Polsce wraz z Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia ELEOS
i Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego rozpoczyna akcje ?Wigilijne Dzieło Pomocy dzieciom”. Tegoroczne hasło akcji to: ?PŁOMIEŃ MIŁOSIERDZIA”.

Rozprowadzanie świec, które w Wigilię Bożego Narodzenia zapłoną na polskich stołach to znak solidarności z najbardziej potrzebującymi dziećmi. W Roku św. Brata Alberta który zostanie zainaugurowany w Boże Narodzenie chcemy zwrócić uwagę na problem osamotnionych a nawet bezdomnych dzieci. Alarmująco wzrasta liczba dzieci, które muszą przedwcześnie nauczyć się samodzielnie żyć i popełniają przy tym dużo błędów. Dotyczy to również dzieci rodziców pracujących długie godziny. Zwróćmy uwagę na to zjawisko.

Świece rozprowadzamy w parafiach naszej diecezji w kwocie 5 zł świeca mała i 15 zł świeca duża. Zebrane środki przeznaczymy na całoroczne dożywianie dzieci w świetlicach, na leczenie, pomoc edukacyjną, oraz letni wypoczynek. To bardzo wymierna forma pomocy z której w roku ubiegłym skorzystało ponad 800 dzieci. Warto przypomnieć, że w wielu rodzinach, po wigilii świeca ta zapalana jest na grobach najbliższych, dopełniając znaczenie pustego miejsca przy stole.