SAM 3565W sobotę, prostate 17 maja Pracownicy i Wolontariusze Caritas Diecezji Radomskiej wzięli udział w XI Ogólnopolskiej Pielgrzymce Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia i św. Jana Pawła II. Dziękowaliśmy Bogu miłosiernemu za rok pełen doświadczeń ale też i sukcesów naszej Caritas. Ciągle dzieje się dużo, a nasza instytucja nie ma chwili wytchnienia. Więc potrzebna była ta wspólna modlitwa, powiedział ks. Robert Kowalski. Mszy św. przewodniczył bp. Jan Zając, przewodniczący Komisji Charytatywnej KEP.

W homilii Ksiądz Biskup nawiązując do postaci dwojga świętych – siostry Faustyny i Jana Pawła II, powiedział: Dzisiaj, idąc śladami Apostołki Miłosierdzia św. Faustyny i wpatrując się w postać świadka Miłosierdzia Jana Pawła II dziękujemy Bogu za to, że na naszej polskiej ziemi jest tylu ludzi o sercu miłosiernym, którzy ogarnięci promieniami Miłosierdzia Bożego widzą w twarzy człowieka cierpiącego znieważone i cierpiące oblicze Chrystusa. I oto tutaj są obecni ludzie wielkiego serca – to Wy, którzy na różne sposoby próbujecie zaradzić materialnej, ale też i duchowej biedzie. Przed błogosławieństwem odmówiono wspólnie akt zawierzenia świata Bożemu Miłosierdziu.