DSCF4017W ubiegłą sobotę po raz dziesiąty pedagodzy ulicy z Caritas Diecezji Radomskiej wraz ze swoimi podopiecznymi zorganizowali pod honorowym patronatem Ks. Damiana Drabikowskiego ?Wicedyrektora Radomskiej Caritas turniej piłki nożnej ?dzikich drużyn” dla rówieśników z różnych części miasta. Nie zabrakło pozytywnych emocji, order there pięknej pogody i oczywiście ogromnych umiejętności wielu młodych adeptów piłki nożnej.

Turniej odbył się na boisku Orlik przy PSP 24 przy ul. Powstańców Śląskich. To nie tylko bardzo dobry pomysł na spędzenie wolnego czasu, ale przede wszystkim promocja zdrowego stylu życia wolnego od używek – przekonywał wszystkich uczestników Mariusz Mędra, pedagog uliczny. Do turnieju zgłosiło się ostatecznie 7 drużyn, a mianowicie: Fc Śródmieście, Fc Many Many, Mroza Radom, Łoki Toki, HSV Huragan, ŁKS Korona oraz Fc Zamłynie. Po losowaniu okazało się kto zagra z kim w grupie A i B. W grupie A mecze między sobą rozegrali Fc Śródmieście, Fc Many Many, HSV Huragan oraz ŁKS Korona. W grupie B boje stoczyli: Łoki Toki, Mroza Radom oraz Fc Zamłynie. Po dwóch pierwszych kolejkach na prowadzenie wyszli w gr. A: FC Śródmieście, a tuż za nimi HSV Huragan, zaś w gr. B: Fc Zamłynie i Łoki Toki. Po kolejnych meczach tabela wyglądała następująco: Mroza Radom zagrało z ŁKS Korona o V i VI miejsce, Łoki Toki podjęło HSV Huragan o III i IV miejsce, a w finale spotkały się 2 zespoły: Fc Śródmieście i FC Zamłynie. Zwycięzcą turnieju po rzutach karnych w stosunku 5:4 okazali się chłopcy z Fc Śródmieście, drugie miejsce zajęło Fc Zamłynie, a trzecie przypadło HSV Huragan. Gospodarze turnieju, a mianowicie chłopaki z ul. Marii Gajl zajęli dopiero 4 miejsce. Po ostatnim turnieju, chyba za bardzo odpuścili treningi, co zauważył trener i zarazem sędzia turnieju – Emil Markiewicz. Najlepszym bramkarzem został wybrany Wiktor F. z Fc Śródmieście, który miał zerowy bilans bramek i kilkakrotnie popisał się świetnymi interwencjami, zaś najlepszym piłkarzem turnieju został wybrany Seweryn Z. z Fc Zamłynie za wspaniałą grę. Serdecznie dziękujemy sponsorom nagród w turnieju – Ks. Damianowi Drabikowskiemu, anonimowym ofiarodawcom, sędziemu Emilowi za profesjonalne czuwanie nad przebiegiem spotkań, pedagogom ulicy: Martynie, Paulinie i Radkowi za pomoc w organizacji oraz wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego wspaniałego działania. Kolejny turniej już w czerwcu z okazji Dnia Dziecka. Zapraszamy!
Mariusz Mędra
Kierownik Pedagogów ulicy