DSCF1662W ubiegłą sobotę Pedagodzy uliczni wraz z podopiecznymi wyruszyli do stolicy naszej Ojczyzny – Warszawy. Dzieciaki czekały na nas już od godz. 5.40. W drogę wyruszyła liczna grupa podopiecznych z ul. Marii Gajl. Po około 2h dotarliśmy do Warszawy. Wybraliśmy się na Wybrzeże Kościuszkowskie, cost a stamtąd do Centrum Nauki Kopernik.

Przez około 3 h uczestniczyliśmy w różnych pokazach, zabawach i grach. Niektórym tak się spodobało, że zostali po obiedzie na dłużej niż przewidywał nasz zegar. Potem udaliśmy się do Pałacu Kultury a dokładnie na taras widokowy, aby zobaczyć panoramę Warszawy. Nasi podopieczni uczestniczyli również w festynie organizowanym przed Pałacem Kultury. Było ciekawie i zabawnie. Następnie udaliśmy się na Stare Miasto aby odpocząć i mieć chwilę czasu wolnego. Niektórzy kupili sobie pamiątki, inni zaś zwiedzili małe uliczki i oczywiście Syrenkę Warszawską, a także kilku mimów. W między czasie otrzymaliśmy zaproszenie od naszych kolegów pedagogów ulicznych z Pragi (GPAS) na ognisko organizowane nad Wisłą blisko Mostu Poniatowskiego. Nasi podopieczni poznali się z podopiecznymi z warszawskiej Pragi i chcieli rozegrać mecz, ale zabrakło czasu… nasz zegar bił na alarm czekała na nas ostatnia atrakcja-Stadion Narodowy. Pieszo wybraliśmy się znad Wisły pod stadion, a stamtąd na trybuny. Zwiedziliśmy szatnie naszych piłkarzy oraz pomieszczenia VIP-owskie. Tu również nie odbyło się bez przygód. Jednemu z naszych podopiecznych tak się spodobało to miejsce, ze postanowił zostać :). Ale w porę go odnaleźliśmy. A potem wyruszyliśmy w drogę powrotną do Radomia. Szczególne podziękowania dla Dominika C. i Dawida S. za ich dojrzałe postawy i ogromną pomoc przy organizacji wycieczki.

Galeria zdjęć na Fb, zapraszamy.