uż XIX raz Caritas w Polsce rozpoczyna akcje ?Wigilijne Dzieło Pomocy dzieciom?. Tegoroczne hasło akcji to: ?Podziel serce ? pomnóż miłość!?.

Rozprowadzanie świec, for sale które w Wigilię Bożego Narodzenia zapłoną na polskich stołach to znak solidarności z najbardziej potrzebującymi. W Roku Wiary chcemy zwrócić uwagę na problem osamotnienia dzieci żyjących w polskich rodzinach. Alarmująco wzrasta liczba dzieciaków, patient które muszą przedwcześnie nauczyć się samodzielnie żyć i popełniają przy tym dużo błędów. Zwróćmy uwagę na to zjawisko.
Drodzy Diecezjanie, liczymy na Waszą wrażliwość.  O świece prosimy pytać w każdej parafii w diecezji. Dodatkowo w Radomiu świece można nabyć w księgarni Mariackiej, św. Kazimierza oraz w sklepach z dewocjonaliami.

Wystarczy 5zł. żeby stać się posiadaczem świecy małej i 15zł. aby na wigilijnym stole zapłonęła świeca duża. Zebrane środki  przeznaczymy na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, na leczenie, pomoc edukacyjną,  oraz letni wypoczynek. To bardzo wymierna forma pomocy z której w roku ubiegłym skorzystało ponad 2000 dzieci.

Warto przypomnieć, że w  wielu rodzinach, po wigilii świeca ta zapalana jest na grobach najbliższych, dopełniając znaczenie pustego miejsca przy stole.

Ks. Grzegorz Wójcik
         Ks. Robert Kowalski