Kochani,
Z inicjatywy Ks. Biskupa Henryka Tomasika o zorganizujemy zbiórkę środków finansowych na rzecz poszkodowanych w wyniku zniszczeń, jakie spowodowały burze i nawałnice, które przeszły nad Polską w województwach: dolnośląskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim i pomorskim. Skala strat jest ogromna i trudna do oszacowania – są ofiary śmiertelne, ranni, zniszczone domy, pozrywane dachy.  Na jeden z domów spadło drzewo, zginęła na miejscu kobieta, jej mąż i dziecko przebywają w szpitalu. Wciąż są miejsca, do których nie można dotrzeć z pomocą – powiedział ks. Grzegorz Weis, dyrektor Caritas Diecezji Pelplińskiej.
Pamiętamy, że w 2011 roku przez naszą diecezję przeszła nawałnica i wtedy otrzymaliśmy pomoc z całej Polski. Jest naszym obowiązkiem solidarność z poszkodowanymi.

Zbiórka do puszek będzie przeprowadzona w kościołach naszej Diecezji w niedzielę 27 sierpnia 2017r. Zachęcamy do wpłat indywidualnych na konto Caritas Diecezji Radomskiej: 45 1240 3259 1111 0000 2989 1757 z dopiskiem „WICHURA”. Można również wysłać SMS z hasłem WICHURA pod numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT).