W dniu 3 czerwca br. w Nadleśnictwie Marcule odbył się już po raz VII  Festiwal Piosenki Turystycznej dla Osób Niepełnosprawnych pod nazwą „Disco polo” zorganizowany przez Naszą Placówkę.
W sprzyjających warunkach pogodowych, na łonie natury leśnej impreza rozpoczęła się gościnnymi występami podopiecznych z Centrum Nauki  i Zabawy „Bajka” z Radomia oraz zespołu z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Wierzbicy. Podczas Festiwalu  towarzyszyli nam:
Warsztaty Terapii Zajęciowej z Pionek, Dom Pomocy Społecznej  z Krzyżanowic, Dom Pomocy Społecznej z Wierzbicy, Warsztaty Terapii Zajęciowej z Młodocina Większego, Środowiskowy Dom Samopomocy z Podkońc, Środowiskowy Dom Samopomocy z Jedlanki , Dom Pomocy Społecznej z Jedlanki oraz Dom Matki i Dziecka z Jasieńca Iłżeckiego Dolnego.
Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej ks. Robert Kowalski, kierownik Zespołu ds. Rehabilitacji Zawodowej   i Społecznej PCPR w Radomiu p. Grażyna Ciechońska , Przewodniczący Rady Miasta Iłża p. Józef Skrobisz, Państwo Jadwiga i Andrzej  Pałkowie, Nadleśniczy Nadleśnictwa Marcule p. Tadeusz Misiak wraz z rodziną.
Po oficjalnym powitaniu przybyłych gości przez p. Kierownik Barbarę Rosiewicz rozpoczął się konkurs na najlepiej zaprezentowany utwór piosenki disco polo w dwóch kategoriach : solista i zespół. Nasi goście bawili nas świetnym dowcipem, dobra muzyką, fantastyczną choreografią. Jury w składzie p. Hubert, p. Monika i p. Katarzyna mieli nie lada orzech do zgryzienia, gdyż wszystkie występy były na bardzo wysokim poziomie. Ale jak to bywa w każdym konkursie należało wyłonić zwycięzcę, w kategorii solista: I miejsce: Mariusz Żuromski- DPS Wierzbica, II miejsce: Mariusz Kita– WTZ Jedlanka Stara, III miejsce: Danuta Wasiniak – DPS w Jedlance, natomiast w kategorii zespół I miejsce – WTZ Młodocin Większy, II miejsce – WTZ Jedlanka Stara, III miejsce WTZ w Pionkach. Pozostałe Placówki zostały wyróżnione, gdyż u nas nikt nie przegrywa. Nie zabrakło również pysznego posiłku w postaci bigosu. Jako organizatorzy Festiwalu cieszymy się, że po raz VII mogliśmy wspólnie pobiesiadować, tym razem w klimacie disco polo. Dziękujemy wszystkim przybyłym gościom za współudział, bo bez nich Festiwal nie mógłby się odbyć.
Również dziękujemy tym wszystkim, którzy przyczynili się do współpracy, do przygotowania posiłku, wsparli nas pod względem finansowym i dobrym słowem, a także poświęcili swój cenny czas na bycie z nami podczas trwania Festiwalu.
Mamy nadzieję, że za rok znów spotkamy się w Nadleśnictwie Marcule, aby po raz VIII bawić się podczas Festiwalu Piosenki Turystycznej dla Osób Niepełnosprawnych, a pod jaką nazwą to będzie niespodzianka.