Turniej rozpoczął się od minuty ciszy w intencji zmarłego taty naszego przyjaciela, vialis 40mg który kilkakrotnie jako zawodowy sędzia pomagał na każdym turnieju organizowanym przez podopiecznych pedagogów ulicznych.

Ten obraz pozostanie nam pedagogom ulicznym do końca życia, kiedy 150 osób zamarło na minutę. Po chwili kierownik pedagogów ulicznych – Mariusz Mędra, przypomniał obecnym na boisku o zasadach fair play i postawie najsłynniejszego piłkarza świata – Pele.

DSC 0602

Pedagodzy uliczni złożyli wszystkim dzieciom życzenia z okazji ich święta i poprosili o szacunek dla każdego zawodnika.  Podczas turnieju mogliśmy oglądać niesamowite akcje, umiejętności czy wiele pozytywnych emocji jakie wypływały podczas każdego spotkania między drużynami. Po emocjonującym półfinale zwyciężyła drużyna Fc Filtrowa, drugie miejsce zajęli gospodarze turnieju – FC Wyspa z ul. Marii Gajl, zaś trzecie chłopcy z Wolanowskiej (Fc Meksyk). Kolejne miejsca zajęli: Fc Wernera, Fc Niedziałka, XV – lecie, Fc Magistraty, Mroza Street, Czerwone Diabły, Football Team, FC Wola, MKB Radom, Fc Wernera B, WKS Wyspa oraz drużyna dziewcząt z Wyspa Leydis. Najlepszym piłkarzem turnieju został Kuba z Football Team, a bramkarzem Dominik z Fc Meksyk, wyróżniona została również najmłodsza zawodniczka Klaudia S. (Czerwone Diabły).

DSC 0597

Puchary i nagrody ufundowane przez Marszałka Sejmu – Panią Ewę Kopacz, posła Suskiego, radnych Adama Bocheńskiego, Jakuba Kowalskiego wręczył sam Wicemarszałek Województwa Mazowieckiego Pan Leszek Ruszczyk oraz Ks. Robert Kowalski – Wicedyrektor Caritas. Turniej wsparli również Prezydent Miasta Radomia – Pan Andrzej Kosztowniak i Ks. Grzegorz Wójcik – Dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej, którzy objęli patronat honorowy. Turniej nie odbyłby się bez pomocy wolontariuszy – byłych podopiecznych z ul. Wernera 8, którzy wcielili się w rolę sędziów, a przede wszystkim pedagogów ulicznych: Martyny Rolnik i Radosława Witkowskiego, którzy sprawowali opiekę. Na największe uznanie podczas turnieju zasługują sami uczestnicy, którzy po obfitej ulewie i wody po kostki zdecydowali się grać do końca. Za tą wytrwałość otrzymali największą nagrodę – słońce na zakończenie rozgrywek. Głównym przesłaniem turnieju było zaszczepienie wśród najmłodszych mieszkańców naszego miasta zdrowej rywalizacji sportowej, a także zapewnienie im aktywnego sposobu spędzania czasu wolnego bez nałogów.

DSC 0586

DSC 0575