Caritas Diecezji Radomskiej w ramach projektu „Żółty talerz” Foundation Kulczyk skierowała pomoc do dzieci korzystających z zajęć w świetlicach socjoterapeutycznych, parafialnych, centrum młodzieży i dzieci, podopiecznych pedagogów ulicy. Akcja okazała się sukcesem.

Z dożywiania w ramach projektu „Żółty talerzyk” korzystało 200 dzieci miesięcznie. Przygotowano 50 tys. posiłków. Kwota dotacji wyniosła 160 tys.

Anna Lis, sekretarz radomskiej Caritas poinformowała, że w programie brali udział podopieczni Świetlicy Sióstr Michalitek, Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas, Świetlicy Parafialnej Betania w Wierzbicy i Pedagogów Ulicy.

Dzieci nie tylko otrzymywały posiłki i uczyły się je przygotowywać. Podczas zajęć zdobywały wiedzę i umiejętności nakrywania do stołu, posługiwania się sztućcami czy odpowiedniej pozycji podczas spożywania posiłku.

– Dzieciaki bardzo chętnie korzystały z tej możliwości. To był twórczy czas dla nich, ponieważ uczyły się przygotowywać same nie tylko kanapki, ale wszelkiego rodzaju sałatki czy nawet proste desery. To wszystko uczy dzieci samodzielności. Przestają się bać kuchni. One na co dzień w domach nie przygotowują sobie same posiłków z wielu względów – powiedziała Siostra Małgorzata Bińkowska, opiekunka świetlicy „Akademia młodych” przy Caritas Diecezji Radomskiej.

Siostra Sylwia, pracująca w świetlicy michalitek w Radomiu także nie kryła zadowolenia z realizacji projektu. – Jestem bardzo wdzięczna za ten program, dlatego, że zostało bardzo mocno wzbogacone nasze menu świetlicowe. Dzieci się bardzo cieszą z przygotowywania posiłków i szczycą tym, że np. samodzielnie potrafią coś ugotować. A dobre nawyki wyniesione z naszych zajęć, chętnie przenoszą do swoich domów – powiedziała siostra Sylwia.

Program „Żółty talerz” ma być kontynuowany.

Karolina Kozieł / Twój Radom