IMG 6217Żonkilowe Pola Nadziei to międzynarodowa akcja mająca na celu pomoc osobom chorym na raka. Wolontariuszki z naszego Koła Caritas ofiarnie włączyły się do tej akcji. Jesienią otrzymaliśmy z diecezjalnej Caritas 150 cebulek żonkili, które zostały zasadzone, stuff wyrosły i wiosną zamieniły się w śliczne kwiaty. Siostra Teresa Czajkowska wykonała też piękne żonkile z bibuły. Dodatkowo przygotowaliśmy kilkadziesiąt naklejek z hasłem akcji.

13 kwietnia b.r., w Niedzielę Palmową, wolontariuszki z liceum, gimnazjum i szkoły podstawowej przeprowadziły kwestę w parafii w Smogorzowie. Każdy, kto włączył się do akcji otrzymywał symboliczny żonkil. Dochód ze zbiórki ?Wielkie Żonkilowe Pola Nadziei” w całości przeznaczony zostanie dla rodzin dzieci chorych na raka.

Równocześnie zorganizowany został kiermasz kartek świątecznych, ozdób oraz stroików wykonanych własnoręcznie przez młodzież z naszego Koła. Wyjątkowy talent ujawniła tu Ilona Seta z klasy I LO, tworząc śliczne zajączki oraz koszyczki wielkanocne. Zgromadzone w ten sposób pieniądze przeznaczymy na potrzeby dzieci z ubogich rodzin z naszej szkoły i parafii. Dziękujemy wszystkim wrażliwym na potrzeby bliźnich za ofiarność i udzielone wsparcie.