Nagroda Viventi Caritate, czyli Żyjącemu Miłością, jest wręczana osobom i instytucjom, które są szczególnie aktywne w działalności charytatywnej, kulturalnej, społecznej i wychowawczej. W tym roku Kapituła Funduszu im. bp. Jana Chrapka wybierze laureata spośród dwóch nominacji. Są to zakon Rycerzy Kolumba w Polsce i Tatiana Kaplińska. Zakon Rycerzy Kolumba organizuje różne akcje charytatywne, organizuje świąteczną pomoc dla ubogich, czy wspiera wakacyjne obozy dla dzieci. Tatiana Kaplińska jest społecznikiem, zajmuje się dziećmi z zespołem Downa. Na dyplomie, który wraz ze statuetką otrzymuje laureat widnieje sentencja biskupa Jana: „Życie należy przeżywać z pasją wiary i chęcią służenia Chrystusowi w bliźnich”. Wręczenie Nagrody odbędzie się w katedrze radomskiej w środę, 18 października, w rocznicę śmierci biskupa Jana Chrapka.

Barbara Koś / ED

Czytaj więcej: http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadomosci/radom/a/kto-zostanie-laureatem-nagrody-viventi-caritate-sa-dwie-nominacje,12576956/