Żółty Talerz będzie w telewizji!

Zaczęło się we wrześniu. Pięć największych polskich organizacji pomocowych wraz z Kulczyk Foundation zawiązało sojusz. Powstała profesjonalna i unikalna koalicja na rzecz dzieci Żółty Talerz, która wspiera system żywienia najmłodszych w Polsce Do marca dzieci dostały 700 tysięcy posiłków! Kolejny odcinek programu „Efekt Domina”, telewizyjnej serii o wspaniałych ludziach, którzy pomagają innym, opowiada właśnie o Żółtym Talerzu. Emitowany on będzie w niedzielę, 26 marca o godz. 11 w TVN.

– Dzięki Żółtemu Talerzowi możemy nakarmić większą liczbę dzieci bardziej wartościowymi posiłkami w blisko 300 stołówkach i świetlicach w całej Polsce. Odwiedzając te miejsca, rozmawiamy o dziecięcych potrzebach, którym chcemy sprostać . Przede wszystkim widzimyjednak, że Żółty Talerz daje radość nie tylko dorosłym, że mogą przygotować dla najmłodszych pożywne jedzenie, ale także dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne . Bardzo nas cieszy ogromne zaangażowanie nauczycieli, wychowawców i rodziców, ich pomysły na warsztaty żywieniowe, wspólne gotowanie – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. – Do sierpnia wydamy dzieciom milion posiłków – takim wynikiem zakończymy pierwsze dwanaście miesięcy programu – dodaje.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł.

Żółty Talerz jako unikalny standard pomocy ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.
12 marca ruszyła czwarta seria „Efektu Domina” Dominiki Kulczyk. Pokażemy m.in. ogarnięte falą katastrof naturalnych Malawi. Kraj, w którym ponad 6 milionów ludzi zagrożonych jest głodem. Dotrzemy również do Kolumbii, kraju, w którym

żyje blisko 7 milionów uchodźców wewnętrznych. Poznamy tam historię nieletnich matek, które dzięki Fundacji założonej przez Catalinę Escobar mają szansę na zdobycie wykształcenia i zawodu, a ich dzieci na bezpieczne dzieciństwo.

Dominika Kulczyk od lat zajmuje się pomaganiem. Fundacja Kulczyk Foundation, którą prowadzi, wsparła ponad 100 organizacji pozarządowych, realizując liczne projekty w Polsce i ponad 30 krajach na całym świecie. – Efekt Domina działa. Wszystko, co dobrego robimy dla innych, wraca do nas. Pomagając innym, kształtujemy pozytywną przestrzeń wokół nas, lepszy świat dla naszych dzieci – mówi Dominika Kulczyk