DSCF9775W ubiegły poniedziałek tj. 29.06.2015 r. odbyły się biegi uliczne przy ul. Marii Gajl. W sumie uczestniczyło kilkudziesięciu biegaczy od przedszkolaków po młodzież. To pomysł naszych podopiecznych, see którzy kilkakrotnie podpatrywali jak wyglądają biegi uliczne organizowane przez Stowarzyszenie Biegiem Radom w ramach Dni Radomia. Sami także brali udział na różnych dystansach. Biegi uliczne to część projektu ?Pedagogika uliczna 2015″ z dotacji Wojewody Mazowieckiego, który wsparł działania pedagogów ulicznych. Do udziału w biegach zgłosiły się różne grupy wiekowe, dlatego przewidziano dla poszczególnych grup odpowiednie dystanse. To świetny pomysł na spędzenie czasu wolnego, jak również profilaktyka w środowisku otwartym. Na początku biegów dzieci i młodzież zapisywała się na listę. Każdy uczestnik otrzymywał numer indentyfikacyjny, który mógł zachować dla siebie.

Pierwszy odbył się bieg przedszkolaków 5-6 lat na 50 m. Wystartowały dziewczęta i chłopcy. Pierwszy do mety dobiegł Eryk G (6 lat), drugie miejsce zajął Błażej O. a trzecie Karol S.. Kolejny bieg był dla dzieci w wieku 7 lat. Tu również wystartowały dziewczęta z chłopcami. Dystans był większy bo 75 m. Już na starcie było mnóstwo emocji. Dzieciaki były bardzo żywe i pełne napięcia. Po gwizdku wystartowały jak strzały. Na metę pierwszy dobiegł Eryk G., drugi był Filip B, a trzeci Filip G. Następny bieg na dystans 100 m był dla chłopców i dziewcząt w przedziale wiekowym 8-9 lat. Oddzielnie startowali chłopcy i dziewczęta. W grupie chłopców zwyciężył Adam K., drugie miejsce zajął Kacper G. a trzecie Dominik B. W grupie dziewcząt miejsca uplasowały się następująco: pierwsza była na mecie Klaudia G, druga Oliwia W, a trzecia Natalia T. Czwarty bieg przeznaczony był dla osób w wieku 10 – 11 lat. To najliczniejsza grupa podczas tego biegu ulicznego. Dystans wynosił 150 m. W grupie chłopców zwyciężył Marcin M.., drugie miejsce przypadło Dawidowi O. a trzecie zajął Kacper G. Piąty bieg przeznaczony został dla osób w wieku 12-13 lat.. Dystans wynosił 200 m. To już nie lada wyczyn. Na starcie zebrali się chłopcy i jedna odważna dziewczyna. Po gwizdu Mańka – pedagoga ulicznego biegacze wystartowali jak pociski, ale już po przebiegnięciu połowy dystansu osłabli. Dawid O. dobiegł jako pierwszy bo dobrze rozplanował swoje siły, drugi był Kamil D., trzeci zaś Patryk B. Kolejne biegi uliczne odbyły się na dystansie 300 m. Wygrał Bartek N. który kilkakrotnie startował w różnych imprezach biegowych. Drugie miejsce zajął Kamil D, a trzecie Rafał L. Po zakończeniu biegów w różnych kategoriach wiekowych odbył się bieg główny im. Marii Gajl – pedagoga, założycielki pierwszej szkoły żeńskiej w Radomiu. Dystans wynosił 600 m i był przeznaczony dla wszystkich, którzy wyrazili zgodę na bieg. Na starcie ustawiło się mnóstwo osób co było zaskoczeniem dla wszystkich pedagogów ulicznych, nawet przedszkolaki zdecydowały się wystartować. Po gwizdu pedagoga wystartowali. Pierwszy do mety dobiegł Bartek N. drugi był Rafał L., a trzeci Marcin M.. Cała trójka otrzymała puchary i drobne gadżety. Pozostali zawodnicy z różnych kategorii wiekowych otrzymali również nagrody rzeczowe oraz puchary. Nikt z biegających nie wrócił bez upominku. Kolejny bieg uliczny już we wrześniu przy ul. Marii Gajl.

Mariusz Mędra
Kierownik Pedagogów Ulicznych