Uroczystości jubileuszowe rozpoczęto od Mszy Świętej, for sale której przewodniczył biskup Henryk Tomasik. Zaproszeni goście i pracownicy Caritas wzięli udział w uroczystej gali w auli Seminarium.

Bogaty program uroczystości rozpoczęto od wspomnień: przytoczono pierwsze początki Caritas Diecezji Radomskiej, a także to co udało się stworzyć przy pomocy ludzi dobrego serca, pracowników i wolontariuszy.

Krótkiego podsumowania dokonań Caritas Diecezji Radomskiej dokonał ksiądz Grzegorz Wójcik, dyrektor placówki.

– 20 tysięcy osób co roku korzysta z różnych form pomocy Caritas Diecezji Radomskiej. Wszystko przy zaangażowaniu 95 pracowników zatrudnionych na etacie i 25 zatrudnionych w ramach innych umów o pracę, 108 wolontariuszy, 98 parafialnych zespołów Caritas i 33 szkolnych kół Caritas. Do tego trzeba dodać wspierające nas instytucje, darczyńców, firmy, wszystkich nie sposób wymienić, dzięki ich zaangażowaniu możliwe jest realizowanie dzieła miłosierdzia – zaznaczył ksiądz Grzegorz Wójcik.

W ramach obchodów 20- lecia, we wrześniu zorganizowano pielgrzymkę do Kalwarii Zebrzydowskiej dla parafialnych zespołów Caritas. Wzięło w niej udział ponad 300 wolontariuszy. Młodzież i dzieci ze szkolnych kół Caritas wzięły udział w pielgrzymce do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach.
Caritas z okazji jubileuszu wydała także ilustrowany biuletyn informacyjny “Tylko miłość się liczy…”

Podczas uroczystości nie obyło się bez licznych wystąpień i gratulacji dla wszystkich zaangażowanych w dzieło miłosierdzia jakie czyni Caritas Diecezji Radomskiej.

Bożenna Pacholczak, przewodnicząca Sejmiku Województwa Mazowieckiego przekazała w imieniu Marszałka Województwa Caritas Diecezji Radomskiej medal Pro Masovia.

– Ta nagroda jest szczególna, bo przyznawana za wybitną działalność na rzecz mieszkańców Mazowsza – podkreśliła Bożenna Pacholczak.

Biskup Henryk Tomasik zaprosił na scenę byłych dyrektorów Caritas a także pracowników i wolontariuszy. Przekazał im błogosławieństwo od Papieża Benedykta XVI.

Podczas uroczystości podziękowania i dyplomy otrzymali sponsorzy i darczyńcy Caritas. Następnie wręczono nagrodę honorową Złota Kula. Przyznano ją w trzech kategoriach. “Kulę” otrzymali radomscy piekarze Mariusz i Tadeusz Fogiel, pielęgniarka Dorota Borek a także prezydent Radomia Andrzej Kosztowniak.

Część artystyczną przygotował Waldemar Ochnia.

Galeria zdjęć ….