DSC06627W dniach 9- 10 maja odbył się XIII Ogólnopolski Integracyjny Konkurs Piosenki “Śpiewajmy Razem” organizowany przez Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Dzieci Niewidomych i Słabo Widzących w Radomiu. Przesłuchania rozpoczęły się w poniedziałek w Resursie Obywatelskiej w Radomiu. Startowało ponad 200 osób: solistów i członków zespołów z wielu ośrodków w Polsce: Lublina, Piaseczna, Ostrowca Świętokrzyskiego, Puław, Radomia i oczywiście z Jedlanki Starej.

Wśród występujących, nasze WTZ reprezentowała trójka uczestników. Ewa Kosel zaśpiewała piosenkę „Tyle słońca” z repertuaru Anny Jantar, utwór Budki Suflera „Takie tango” zaprezentował Bartłomiej Rogoziński, natomiast Mariusz Kita zaśpiewał piosenkę do wiersza Bolesława Leśmiana pt. „Modlitwa”. Jest to festiwal w którym równorzędne nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymują osoby niepełnosprawne i ich zdrowi rówieśnicy. Festiwal jest doskonałą okazją do ich wspólnego zaistnienia na scenie. We wtorek odbyła się gala finałowa, warsztaty muzyczne oraz ogłoszenie wyników. Wśród nagrodzonych wokalistów znalazł się Mariusz Kita, który zajął bardzo dobre III miejsce. Ogromną niespodzianką oraz sukcesem jest II miejsce dla Ewy Kosel, która oczarowała publiczność oraz jury swoim wykonaniem piosenki „Tyle słońca w całym mieście”. Należy podkreślić, że to był pierwszy występ Ewy w konkursie wokalnym. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, natomiast laureaci nagrody rzeczowe oraz okazałe puchary. Całej trójce należą się słowa uznania za ich prezentację podczas Festiwalu piosenki „Śpiewajmy razem”. Uczestnicy z naszej placówki po raz kolejny udowodnili, że potrafią śpiewać na wysokim poziomie.