I się zaczęło. W piątek 2 czerwca do Ośrodka „Emaus”  na zaproszenie Caritas Diecezji Radomskiej przyjechały  37 dzieci z 3 Opiekunami z  Polskiego Gimnazjum w Daugavpils na Łotwie. Dzieci będą do 11 czerwca. W tym czasie zwiedzą wiele ciekawych zarówno historycznie jak i rozrywkowo miejsc.
Na „pierwszy ogień”  Wieliczka, a tam trasa górnicza. Po przebierani w kombinezony, wyposażeni w kaski, latarki i sprzęt wyruszyli 100m w dół. Oj się działo, wydobywanie soli, wędrówka z mapą, spotkanie z duchem pięknej dziewczyny i konia karego. A na koniec dyplom za zdobycie „pierwszych szlifów w zawodzie górnika”. Czerwone policzki i otwarte buzie, słuchające  z zaciekawieniem świadczyły, że się podobało.
Krótki spacer i przejazd do Łagiewnik.; gdzie po strawie cielesnej (pysznym obiadku), wyruszyli by pokłonić się S. Faustynie, Sanktuarium Bożego Miłosierdzia oraz Św. Jana Pawła.
Uff; wreszcie to na co czekali od przyjazdu. Spotkanie ze Smokiem Wawelskim, ział ogniem  zdjęciom nie było końca. Mimo ogromnego tłumu zwiedzających, udało się dotrzeć pod Zamek, zobaczyć Sukiennice, pomnik Adama Mickiewicza  (niestety w remoncie), kościół Mariacki, i obowiązkowo Okno Papieskie przy Franciszkańskiej 3.  Nawet udało się zrobić zdjęcia z „prawdziwym” Krakowiakiem.
Pełni wrażeń, ogromnie zmęczeni wreszcie droga powrotna.
i nastał dzień trzeci – niedziela i upragniony relaks w Ośrodku,
a o 11 tej Msza Św., gdzie obsługę liturgiczną przejęły dzieci z Łotwy. Piękny śpiew oraz czytanie zachwyciły wiernych uczestniczących we Mszy Św. pod przewodnictwem Ks. Radosława Walerowicza – dyrektora EMAUS.
Cudowne popołudnie:
Z pełnymi brzuszkami, obwarzankami na szyi (od Ks. Kan Adama  Łukasiewicz) zakończyli dzień wrażeń.
Na wieczór jeszcze jedna niespodzianka, odwiedził gości Ks. Robert Kowalski Dyrektor CDR.
Była wspólna kolacja, modlitwa i śpiew. Łotysze przywieźli Ks. Dyrektorowi – Łotewski chleb, smakołyk, który Ksiądz uwielbia.
„I zapadł zmierzch i świat ukołysany”
A jutro kolejny super dzień Warszawa !!!