flagaPonad 10 tysięcy złotych przekazali rodzicom ośmioletniego Szymona Kowalika organizatorzy akcji charytatywnej “Przyjaciele dzieciom”Chłopiec cierpi na rzadką i bardzo ciężką chorobę Hallervordena – Spatz’a. Czek przekazali: prezydent Radomia Andrzej Kosztowniak oraz ks. Robert Kowalski z radomskiej Caritas i Beata Drozdowska, dyrektor Klubu Środowisk Twórczych i Galerii Łaźnia.

– Bardzo dziękujemy za pomoc. Minione święta Bożego Narodzenia były dla nas wyjątkowe. Okazało się, że nie jesteśmy sami w walce o zdrowie Szymonka. Robicie dla ludzi tyle dobrego. Jest wiele osób, którym pomagacie. Dziękujemy – powiedział Arkadiusz Kowalik, ojciec Szymona.

– Dziękuję wszystkim osobom, które zaangażowały się w akcję “Przyjaciele dzieciom”. To wielka radość, że dzięki wspólnej miłej zabawie  mogliśmy zrobić coś dobrego i okazać pomoc małemu Szymonkowi – powiedział Prezydent Andrzej Kosztowniak. Rodzice chłopca dziękując uczestnikom akcji za okazane serce podkreślali, że te święta były dla nich wyjątkowe, bo życzliwość wielu osób uczestniczących w malowaniu bombek pozwoliła poczuć, że nie są sami ze swoim problemem.

Akcja, organizowana z inicjatywy Prezydenta Radomia odbyła się już po raz siódmy. W tym roku jej bohaterem był Szymon Kowalik, cierpiący  na rzadką i bardzo ciężką chorobę Hallervordena – Spatz’a. Kwota uzyskana z licytacji świątecznych bombek  pomalowanych przez znanych radomian przeznaczona zostanie na leczenie i rehabilitację chłopca.

Od siedmiu lat politycy, szefowie służb i instytucji, duchowieństwa, biznesu, artyści i przedstawiciele świata kultury biorą udział w charytatywnej akcji “Przyjaciele dzieciom”, organizowanej wspólnie z Caritas Diecezji Radomskiej.

W okresie przedświątecznym wszyscy tradycyjnie już zbierają się w jednym miejscu – w tym roku w Klubie Środowisk Twórczych i Galerii Łaźnia – by  udekorować świąteczne ozdoby. Bombki były licytowane i sprzedawane podczas świątecznego koncertu Radomskiej Orkiestry Kameralnej. W tym roku udało się pozyskać w ten sposób 10 tys. zł, co jest kwotą rekordową w siedmioletniej historii akcji. (rm)